Ana içeriğe atla

MAVİ CERRAHBALIĞI

 

                      MAVİ CERRAHBALIĞI




Mavi tang balığı besleyebileceğiniz en güzel görünümlü tang balıklarından biridir. Alev melek balığıroyal gramma ve palyaço balığı ile birlikte en popüler deniz akvaryumu balıklarındandır. Bu popüleritesini belki de “Kayıp Balık Nemo” animasyonundaki “Dory” karakterine borçludur.

Yellow tang balığı gibi bir cerrah balığıdır ve hobideki tang balıkları arasında en hızlı yüzenlerinden biridir. Bu yüzden genişçe bir akvaryuma ihtiyaç duyar. Akvaryumu en azından 300 litre olmalıdır. Ne kadar dayanıklı bir tür olsa da, azot döngüsü tesis edilmemiş akvaryumda sağlık problemleri yaşaması kaçınılmazdır. Suyu bol oksijenli olmalıdır. Bunu kafa motoru ve hava taşı ile sağlamak mümkündür.

Blue tang olarak da bilinen mavi tang balığı, akvaryuma hareketlilik katan türlerdendir. Kepçeyle tutulacağı zaman dikkatli olmak gerekir. Çünkü kolaylıkla ağa dolanabilir. Böyle bir durumda nazikçe ve yavaş yavaş kepçeyi suda ileri geri hareket ettirmek gerekir. Nihayetinde yüzgeçlerini ağdan kurtarmayı başaracaktır.

Diğer cerrah balıkları ile pek uyumlu değildir, özellikle de kendi türüne karşı… Ancak 400 litreden büyük akvaryumlarda başka tang balıkları ile birlikte yaşayabildiği görülmüştür. Eğer akvaryumda birden fazla tang balığı beslemekte kararlıysanız, tüm balıkları aynı anda akvaryuma koymaya özen gösterin. Aksi halde bölgesel çatışmaların yaşanması kaçınılmazdır. Ayrıca olası problemlere karşı yedek bir planınızın olmasında fayda vardır.

Mavi tang balığının asıl besini deniz algleridir. Ayrıca akvaryumda canlı kaya bulundurulması, öğün aralarında atıştırmasına imkan verir. Besinlerinde ne kadar çeşitlilik sağlanır ve kaliteli yem kullanılırsa o kadar sağlıklı olur. Renginin solmaması için akvaryumda deniz yosunu bulundurmak gerekir. Yosun bir mandal yardımıyla sabitlenebilir.

Hastalıklara karşı oldukça dirençlidir. Ancak her akvaryumda olduğu gibi yeni balıkların en azından iki hafta karantinada bekletilmesi gerekir. Bu sürede herhangi bir hastalığın olmadığına emin olunmalıdır. İlk zamanlar daha hassas olsa da, yeni akvaryumuna alıştığında daha dirençli olacaktır. Akvaryumda üretimi pek mümkün değildir.

MAVİ CERRAH BALIĞI ÖZELLİKLERİ:

Bilimsel ismi: Paracanthurus hepatus

Doğal yaşam alanı: Hint – Pasifik, Büyük Bariyer Resifi

Bakım zorluğu: Orta zorlukta. Akvaryuma yavaş yavaş alıştırılırsa, daha az sorun yaşanır.

Boyu: 30 santimetre

Mavi tang balığı karakteri: Aşırı agresif olmamasıyla bilinir. Bu sayede karma akvaryumda beslenebilir. Kendi familyası hariç tutulacak olursa, birçok balık türü ile uyumludur. Diğer mavi tanglara karşı agresiftir. Büyük bir akvaryumda doğal ortamındaki gibi sürü oluşturmasına imkan verilirse, diğer mavi tang balıkları ile beraber beslenebilir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KILIÇ BALIĞI

                                  KILIÇ BALIĞI  Kılıç balıkları; vücut kaslarından gelen ısının gözlerine aktarıldığı özel bir ısıtma sistemine sahiplerdir. Bu ısıtıcı  sistem   balığın ,  gözlerinin  görme işlevi için gerekli  ısıyı  sağlar. Görme olayı bir dizi kimyasal olaylar sonucunda gerçekleşir. Hava serinledikçe  kimyasal reaksiyonlar  daha uzun zaman alır. Bu nedenle soğukkanlılar sınıfına giren canlılar, eğer hızlı hareket eden nesneleri görmek istiyorlarsa kendilerini ısıtmak durumundadırlar. Bu nedenle, son derece soğuk derin deniz sularındaki kılıçbalıklarının avlanamaması gerekir. Oysa kılıç balıkları denizin 600 m dibinde, sıcaklığın 5 dereceye kadar düştüğü yerlerde bile mürekkep balıklarını kovalayabilirler. Saatte 60 km. hızla yüzen avlarını takip edebilmek için kılıç balığının gözlerinin sıcaklığını 20-25 derecede tutması gerekmektedir. Saatte 120 km hızla yüzebilir ve okyanusların en hızlı balıklarından biridir.  Sanayileşme  öncesi  İzmit Körfezi 'nde rastlanır

NİL TİLAPİA BALIĞI

                                                                     NİL TİLAPİA     Tilapia  ya da Tilapya balığı, Cichlidae familyasına ait özgün bir  balık  cinsidir. Bu farklı balık cinsi Afrika’da endemik olarak yer almaktadır. Tilapia balığı birden çok türü ile dikkatleri üzerine çekmektedir. Sıcak su balıklarını kapsayan bir cins taksonu olarak Tilapia hepçil balıklar arasındadır. NİL TİLAPİA BALIĞI NEDİR? Tilapia balığı sıcak ülkelerin iç sular balık yetiştiriciliğinde sazan balığından sonra ikinci sırada göze çarpan özel bir türdür. Dünyadaki üretimi 2001 yılı itibariyle 1.100 bin tonun üzerindedir. Afrika kökenli Tilapia Asya kıtasına ithal edilerek Tayvan, Hindistan ve Japonya gibi önemli ülkelerde de yetiştirilmeye başlanmıştır. NEREDE YAŞAR? Tilapia balıkları genellikle havuz dibinde yuva yapan balıklardır. Tatlı su da yaşayan Tilapia balıklarının bazı türleri mg/L tuzluluğa kadar ulaşan deniz suyunda da yaşayabilirler. Latin Amerika, Avustralya ve bazı Avrupa ülkelerinde

PSYCHROLUTES MARCİDUS BALIĞI

                        PSYCHROLUTES MARCİDUS Psychrolutes marcidus, blobfish veya damla balığı Scorpaeniformes takımına bağlı bir balık cinsidir. Bu balık ana kara kıyılarında derin sularda Avustralya ve Tazmanya'nın yanı sıra Yeni Zelanda sularında yaşamaktadır. 600 metre ile 1200 metre arasında yaşayabilmektedir. Rengi ve görünüşü nedeniyle çirkin balık olarak adlandırılmıştır. [1] [2]  Vücut ağırlığı 4–6 kg arasında değişmektedir. Boyları ise bazen yarım metreyi bulmaktadır. Ne yazık ki birçok balıkçı bu hayvanlar ı yakaladığı zaman suya geri bırakmak yerine, onları ölüme terk etmeyi tercih etmektedir ve bu nedenle bu tuhaf görünümlü canlıların soyu hızla tükenmektedir.  Damlabalıklarının eti sudan sadece birazcık daha yoğundur; bu nedenle balık, neredeyse hiç enerji harcamadan suyun üzerinde kalabilir. Vücudunda çok az miktarda kas bulunmasından ötürü bu şekilde tuhaf bir görünüme sahiptir ve genellikle bulunduğu derinlikteki okyanus tabanında dolanıp, önüne her ne çıkarsa yem