KILIÇ BALIĞI
Kılıç balıkları; vücut kaslarından gelen ısının gözlerine aktarıldığı özel bir ısıtma sistemine sahiplerdir. Bu ısıtıcı sistem balığın, gözlerinin görme işlevi için gerekli ısıyı sağlar.
Görme olayı bir dizi kimyasal olaylar sonucunda gerçekleşir. Hava serinledikçe kimyasal reaksiyonlar daha uzun zaman alır. Bu nedenle soğukkanlılar sınıfına giren canlılar, eğer hızlı hareket eden nesneleri görmek istiyorlarsa kendilerini ısıtmak durumundadırlar. Bu nedenle, son derece soğuk derin deniz sularındaki kılıçbalıklarının avlanamaması gerekir.
Oysa kılıç balıkları denizin 600 m dibinde, sıcaklığın 5 dereceye kadar düştüğü yerlerde bile mürekkep balıklarını kovalayabilirler. Saatte 60 km. hızla yüzen avlarını takip edebilmek için kılıç balığının gözlerinin sıcaklığını 20-25 derecede tutması gerekmektedir.
Saatte 120 km hızla yüzebilir ve okyanusların en hızlı balıklarından biridir. Sanayileşme öncesi İzmit Körfezi'nde rastlanırdı.
KILIÇ BALIĞI AĞIRLIĞI VE UZUNLUĞU:
Üst çenesi, kılıç gibi uzun ve düz durur. Tam olarak yetişkin hale geldiğinde bu burun, kılıç balığının toplam uzunluğunun üçte birine denk gelir. Bu uzun burnunu savunma ve avlanma için kullanılır.
- Balıkta sırtta iki dorsal kanat bulunur; ön kanat sırttan daha büyüktür. Büyük pektoral (göğüs bölgesi) kanatçıkları ve iki pelvis kanadı, biri büyük, diğeri çok küçük. Kuyruk yüzgeci, kaudal yüzgeç olarak adlandırılır ve hilal şeklindedir.
- Gençler ve yetişkinler arasında birçok farklılık var. Çocuklarda dişler bulunurken, yetişkinlerin dişleri yoktur. Çocuklar eşit büyüklükte çenelere sahiptir ve yaşla birlikte üst çene gaga biçiminde uzar. Yanal çizgi -yüzey ortalarından boyuna ilerleyen çizgi- genç balıklarda bulunur, ancak yetişkinlerde görülmez.
- 50 mil hızla hareket edebilirler, bu da onları okyanustaki ilk on hızlı balıktan biri yapar.
Beslenirken, balıkları gövdesinden ayırmak için uzun gagasını kullanır. Daha sonra hepsini yutar. Kılıç, suda yüzmesini de kolaylaştırır.
- Kılıç balığını avlamak isteyen az sayıdaki predatörlerden biri olan katil balinalar ve köpek
balıklarından korunmak için uzun burnunu kullanır.
- Vücut çoğunlukla beyaz kas liflerinden oluşur. Bu, uzun mesafelerde yüzmek yerine, akımın onu her yere taşımasını sağlar.
- Mümkün oldukça göç etmeyi sever, kışları soğuk sudan sıcak suya göçer. Bununla birlikte, yazları yumurta bırakmak için daha soğuk bölgelere göç edebilir.
- Onlar güçlü ve agresif savaşçılardır. Kılıçbalığı, beynine kan akışını arttıran ve onları ısıtmak için 'brain heater' adı verilen ilginç bir uyarlamaya sahiptir. Bu, soğuk suda daha iyi görmelerini de sağlar; bu 25.000 balık türü arasında sadece 22’sinde olan bir yetenek!
- Sudan çıkıp sıçrama alışkanlığı ile vücudundan lampreys gibi parazit balıkları uzaklaştırdığı
düşünülmektedir.
Teşekkürler güzel bilgi için
YanıtlaSil