Ana içeriğe atla

KILIÇ BALIĞI

 

                                KILIÇ BALIĞI 


Kılıç balıkları; vücut kaslarından gelen ısının gözlerine aktarıldığı özel bir ısıtma sistemine sahiplerdir. Bu ısıtıcı sistem balığıngözlerinin görme işlevi için gerekli ısıyı sağlar.

Görme olayı bir dizi kimyasal olaylar sonucunda gerçekleşir. Hava serinledikçe kimyasal reaksiyonlar daha uzun zaman alır. Bu nedenle soğukkanlılar sınıfına giren canlılar, eğer hızlı hareket eden nesneleri görmek istiyorlarsa kendilerini ısıtmak durumundadırlar. Bu nedenle, son derece soğuk derin deniz sularındaki kılıçbalıklarının avlanamaması gerekir.

Oysa kılıç balıkları denizin 600 m dibinde, sıcaklığın 5 dereceye kadar düştüğü yerlerde bile mürekkep balıklarını kovalayabilirler. Saatte 60 km. hızla yüzen avlarını takip edebilmek için kılıç balığının gözlerinin sıcaklığını 20-25 derecede tutması gerekmektedir.

Saatte 120 km hızla yüzebilir ve okyanusların en hızlı balıklarından biridir. Sanayileşme öncesi İzmit Körfezi'nde rastlanırdı.


KILIÇ BALIĞI AĞIRLIĞI VE UZUNLUĞU:

 
Yaklaşık 5 ila 8 metre uzunluğundaki kılıç balıklarının ağırlığı genellikle 75 ila 125 kg arasında değişir, ancak bazıları 500 kg'a kadar çıkabilir. 1953'te Şili'de ele yakalanan en ağır kılıç balığı 536 kg ağırlığındaydı. Dişiler erkeklerden çok daha büyüktür.
Üst çenesi, kılıç gibi uzun ve düz durur. Tam olarak yetişkin hale geldiğinde bu burun, kılıç balığının toplam uzunluğunun üçte birine denk gelir. Bu uzun burnunu savunma ve avlanma için kullanılır.

RENGİ VE YÜZGEÇLERİ:
- Üstte, yanlarda ve yüzgeçlerde kahverengimsi mavi-gri renk hakimdir. Altındaki karın beyaz renktedir.
- Balıkta sırtta iki dorsal kanat bulunur; ön kanat sırttan daha büyüktür. Büyük pektoral (göğüs bölgesi) kanatçıkları ve iki pelvis kanadı, biri büyük, diğeri çok küçük. Kuyruk yüzgeci, kaudal yüzgeç olarak adlandırılır ve hilal şeklindedir.
- Gençler ve yetişkinler arasında birçok farklılık var. Çocuklarda dişler bulunurken, yetişkinlerin dişleri yoktur. Çocuklar eşit büyüklükte çenelere sahiptir ve yaşla birlikte üst çene gaga biçiminde uzar. Yanal çizgi -yüzey ortalarından boyuna ilerleyen çizgi- genç balıklarda bulunur, ancak yetişkinlerde görülmez.

KILIÇ BALIĞININ BİYOLOJİK YAPISI:

- 50 mil hızla hareket edebilirler, bu da onları okyanustaki ilk on hızlı balıktan biri yapar.
Beslenirken, balıkları gövdesinden ayırmak için uzun gagasını kullanır. Daha sonra hepsini yutar. Kılıç, suda yüzmesini de kolaylaştırır.


- Kılıç balığını avlamak isteyen az sayıdaki predatörlerden biri olan katil balinalar ve köpek
balıklarından korunmak için uzun burnunu kullanır.


- Vücut çoğunlukla beyaz kas liflerinden oluşur. Bu, uzun mesafelerde yüzmek yerine, akımın onu her yere taşımasını sağlar.


- Mümkün oldukça göç etmeyi sever, kışları soğuk sudan sıcak suya göçer. Bununla birlikte, yazları yumurta bırakmak için daha soğuk bölgelere göç edebilir.


- Onlar güçlü ve agresif savaşçılardır. Kılıçbalığı, beynine kan akışını arttıran ve onları ısıtmak için 'brain heater' adı verilen ilginç bir uyarlamaya sahiptir. Bu, soğuk suda daha iyi görmelerini de sağlar; bu 25.000 balık türü arasında sadece 22’sinde olan bir yetenek!


- Sudan çıkıp sıçrama alışkanlığı ile vücudundan lampreys gibi parazit balıkları uzaklaştırdığı
düşünülmektedir.





Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

PSYCHROLUTES MARCİDUS BALIĞI

                        PSYCHROLUTES MARCİDUS Psychrolutes marcidus, blobfish veya damla balığı Scorpaeniformes takımına bağlı bir balık cinsidir. Bu balık ana kara kıyılarında derin sularda Avustralya ve Tazmanya'nın yanı sıra Yeni Zelanda sularında yaşamaktadır. 600 metre ile 1200 metre arasında yaşayabilmektedir. Rengi ve görünüşü nedeniyle çirkin balık olarak adlandırılmıştır. [1] [2]  Vücut ağırlığı 4–6 kg arasında değişmektedir. Boyları ise bazen yarım metreyi bulmaktadır. Ne yazık ki birçok balıkçı bu hayvanlar ı yakaladığı zaman suya geri bırakmak yerine, onları ölüme terk etmeyi tercih etmektedir ve bu nedenle bu tuhaf görünümlü canlıların soyu hızla tükenmektedir.  Damlabalıklarının eti sudan sadece birazcık daha yoğundur; bu nedenle balık, neredeyse hiç enerji harcamadan suyun üzerinde kalabilir. Vücudunda çok az miktarda kas bulunmasından ötürü bu şekilde tuhaf bir görünüme sahiptir ve genellikle bulunduğu derinlikteki okyanus tabanında dolanıp, önüne her ne çıkarsa yem

BETA BALIĞI

BETA BALIĞI   Beta balığının bir diğer adı da kavgacı siyam balığıdır. İsminden de anlaşıldığı üzere beta balıkları agresif olabilirler. Bu sebeple hep tek başlarına yaşadıklarına şahit olmuşuzdur. Beta balıkları sadece diğer balık türlerine değil kendi türlerine karşı da oldukça agresiflerdir. Bu sebeple, özellikle 2 erkek beta balığının bir aramada durması birinin ölümü ile sonuçlanır. Dilerseniz balığınıza ayna tutarak ne kadar agresif olduklarına tanıklık edebilirsiniz GENEL ÖZELLİKLERİ: Beta balıkları etçil canlılardır ve doğal ortamlarında sudaki sinek lavralarını, solucan gibi canlıları yiyerek beslenirler. Boyutları ortalama 5 cm civarındadır. Labirent sınıfına giren balıklardır. Yani oksijeni verimli kullanabilmek için kendilerine özgü farklı bir solunum sistemleri bulunmaktadır. BETA BALIĞI AKVARYUMU:  Daha önce bahsettiğimiz gibi erkek beta balıkları bir arada yaşayamazlar. Dişi beta balıkları ise bir arada yaşayabilir. Tıpkı her balık türünde olduğu gibi beta balığı için de

JAPON BALIĞI

                               JAPON BALIĞI   Sazangillerden gelen Japon Balıkları  “Gold Fish”  olarak da bilinir. Yaklaşık olarak 1800 yıldır yeryüzünde oldukları sanılan bu balıklar, akvaryum balıkları arasında kökleri en eskilere dayanan balık türleri arasındadır. Bilinenin aksine zeki hayvanlardır ve hafızaları da kuvvetlidir. 6 ay boyunca her şeyi akıllarında tutabilirler. İnsanları tanırlar ve iletişim kurabilirler. Bu yönleriyle şaşırtıcı ve çok sevimli balıklardır. GENEL ÖZELLİKLERİ: Dünyada Chinese Gold Fish (Çinli Altın Balık) olarak bilinir. Soğuk suda yaşayabilirler. Isı değişimlerine dayanıklı balıklardır. Erkek Japon balıklarının kuyrukları dişilerine göre daha uzundur. Dişilerinin ise gövdeleri erkeklere göre daha uzundur ve karınları daha fazla şiştir.  Ömürleri yaklaşık 5 yıldır. Kendi türlerine saldırgan değildirler. Ama Japon balıkları arasındaki farklı türler birbirine agresif olabilirler. Hafızaları sanılanın aksine saniyelik değil, 6 aydır. Bu yüzden alışkanlık